Als we kijken op Google Maps en Amsterdam Oost intypen, dan hoort onder andere het Oostelijke Havengebied, Zeeburg, IJburg, Amstelkwartier en Watergraafsmeer bij dit gedeelte van Amsterdam. In het Oostelijke Havengebied ligt Cruquius, dat recent is omgetoverd tot een populaire nieuwe woonwijk. Maar wat biedt het gebied rondom 2Peer nog meer? Wij vertellen het je!

 

Zeeburg

Zeeburg ontleent zijn naam aan de Zeeburgerdijk en het Zeeburgereiland in het midden van het stadsdeel. Per 1 mei 2010 is het stadsdeel toegevoegd in het nieuwe stadsdeel Amsterdam Oost. Zeeburg omvat samen met IJburg het snelst groeiende deel van Amsterdam, zowel qua inwoners als qua oppervlakte. De Zeeburgerdijk is genoemd naar de vesting ‘Seeburg’ die in de 17e eeuw langs de dijk stond aan de Zuiderzee. De Zuiderzee verbond Amsterdam met Muiden en was voor de drooglegging van Watergraafsmeer ook de enige verbinding over land met Naarden.

 

IJburg

IJburg is een woonwijk en Vinex-locatie in het oosten van de gemeente Amsterdam. De wijk is gebouwd op kunstmatige eilanden en kenmerkend zijn de rechthoekige stratenpatronen.  Steigereiland, Haveneiland, de drie Rieteilanden, Centrumeiland, Strandeiland en tegenwoordig ook het Buiteneiland, zijn de eilanden waaruit IJburg bestaat. Het gebied werd door de architecten Van den Broek en Bakema in 1965 ontwikkeld. Echter hadden sommige inwoners van de stad bezwaren voor de nieuwe wijk. Ze waren bang dat het natuurgebied van het IJmeer ten kosten zouden gaan, en vroegen een referendum aan. Tot 1997 werd het referendum aangehouden, waarna in 1999 de aanleg van de eerste fase begon.

 

Amstelkwartier

In het zuiden van stadsdeel Amsterdam-Oost ligt het Amstelkwartier. De wijk wordt omsloten door Spaklerweg en Duivendrechtsevaart. De Watertoren en Park Somerlust zijn beeldbepalende kenmerken van de wijk. De buurt telt inmiddels 3.300 wooneenheden en bestaat feitelijk uit het Amstelkwartier, Amstelkwartier Ooststrook en Weststrook. Daarnaast worden ook de buurten Weespervaartbuurt, Bajes Kwartier en het Kauwgomballenkwartier gerekend tot dit gebied.

 

Watergraafsmeer

Sinds 1 mei 2010 maakt de Watergraafsmeer deel uit van Amsterdam Oost. Wat de naam al zegt, was Watergraafsmeer voorheen een meer. Na de drooglegging van het Diemermeer ontstond in 1629 het gebied. Echter, op 5 maart 1651, brak de dijk tussen de Zuiderzee en het Nieuwe Diep waarbij Watergraafsmeer onderliep. Tussen 1881 en 1939 reed de Gooische Stoomtram, ook wel de ‘Gooische Moordenaar’, vanaf het Weesperpoortstation via de Middenweg naar Diemen, Muiden en uiteindelijk naar de eindbestemming, Hilversum. Op de Middenweg 65-67 staat het gebouw van de oude stoomtramremise ter herinnering aan de Gooische Stoomtram.