Varen in Amsterdam. Het is voor velen geen geheim dat Amsterdam zijn charme heeft te danken aan het water. Het maakt niet uit hoe vaak je over de grachten bent geweest, het blijft een adembenemende ervaring. Dit zijn de plekken die absoluut niet mogen ontbreken op je vaarroute.

De gouden bocht

Op dit deel van de Herengracht, tussen Leidsestraat en Vijzelstraat, bevinden zich de duurste panden van de stad. De Gouden Bocht heeft zijn naam te danken aan de rijke handelaren die zich hier tijdens de Gouden Eeuw vestigden. Geen wonder dus dat de fraaie panden met uitbundig gedecoreerde gevels stralen zeventiende -eeuwse welvaart uitstralen. Vaar je langs? Let dat extra op nummer 475. Hier bevindt zich de mooiste woning, het Huis de Neufville uit 1731. Al bij al, een plek om niet te missen als je door Amsterdam vaart.

Oudezijds Voorburgwal

Middenin het centrum van Amsterdam op de Wallen bevindt zich de Oudezijds Voorburgwal, de oudste gracht van Amsterdam. En die oud Amsterdamse sferen kun vandaag de dag nog steeds ervaren. Aan de gracht vind je niet alleen de rood verlichte ramen en bruine cafeetjes, ook de prachtige monumentale panden, het wapen van Riga en de Oude kerk behoren tot de bezienswaardigheden die je vanaf de gracht kan bekijken en bezoeken.

Oudezijds Kolk

Vanuit de Oudezijds Voorburgwal kan je in één keer door naar “Het Kolkje”. Het klokje is de smalste sluis van Amsterdam. De sluis werd in de Middeleeuwen aangelegd om het waterniveau te reguleren en de stad te beschermen tegen overstromingen. Je kan er niet doorheen varen, maar het is toch zeker één van de mooiste plekjes om langs te gaan met de boot in Amsterdam. De huizen hier staan niet aan het water, maar ín het water. Wat is dus de beste plek om “Het Kolkje” te bezichtigen? Precies, vanaf het water.

De magere brug

Ongetwijfeld één van de meest romantische plekjes waar je langs kan varen is de Magere Brug. Deze dubbele ophaalbrug bevindt zich over de Amstel en is alom bekend. Wanneer de zon ondergaat wordt de brug verlicht met meer dan duizend lampjes. Wanneer de lampjes weerspiegelen in het water van de Amstel zorgt dit voor een sprookjesachtige setting. Waar deze brug zijn naam aan te danken heeft is tot op vandaag de dag nog steeds onduidelijk, maar natuurlijk gaan er verhalen rond. Bijvoorbeeld over dat de zusjes Mager aan elk kant van het water woonden en de brug werd aangelegd om hen te herenigen. De theorie die stelt dat de brug zo smal was dat er nauwelijks twee mensen elkaar konden passeren, is daarentegen begrijpelijker.