Zeg maar gedag tegen de grauwe dagen, want de lente staat voor de deur! Laat de kou maar snel plaatsmaken voor zonneschijn en aangenamere temperaturen. De natuur begint weer te bloeien, waarmee de geur van de lente enorm wordt versterkt, heerlijk.  We hebben een lijstje gemaakt van de bollen die aan het uitkomen zijn en de heerlijke lentegeur veroorzaken. Lees verder om meer te weten over onze Nederlandse lentebloemen.

Narcissen

Niemand kan de vrolijke narcis toch weerstaan? Plant de narcisbollen in je tuin en verheug je op een gezellig Pasen met mooie gele narcissen op tafel. Wat een feest! De narcis is een echte lentebloeier en laat vele tuinen in het voorjaar prachtig geel kleuren. Wist je dat ze ook komen in het wit, oranje, roze en zelfs een combinatie van deze kleuren. Narcissen brengen kleur en vrolijkheid in je tuin vanaf maart. Dit zijn de echte lentebloemen bij uitstek. Narcissen zijn naast tulpen, hyacinten en krokussen de belangrijkste voorjaarsbloeiende bollen. Het grote verschil is echter dat tulpen- en hyacintenbollen na een paar seizoenen wegkwijnen, terwijl narcissen (en ook krokussen) elk jaar vermeerderen.

Hyacint 

Rood, roze, oranje, geel, paars, wit en blauw; de bloemen van de hyacint bollen hebben het allemaal in huis. Hierdoor versieren ze in het voorjaar vele tuinen en terrassen met hun spetterende looks! De hyacint is een plant uit de familie van de asperges. Hyacinten zijn bloembollen die oorspronkelijk uit Turkije en Libanon komen. Deze lentebloem staat vooral bekend om zijn sterke frisse geur. Zodra je de geur van de uitgekomen hyacinten bollen ruikt weet je dat het lente is. Zeg maar gedag tegen de winter. Er zijn zelfs mensen die een allergische reactie kunnen krijgen van de sterke geur! Een hyacint herken je doordat er uit de bol dikke bladeren komen met een rond einde. Vaak zijn dit er een paar. Uit het midden groeit een stengel met een bloem eraan. De hele stengel is bezaaid met roze, gele, rode paarse of blauwe bloemen.

Krokus

De krokus of krokus staat symbool voor de lente, nieuw begin en blijdschap. De krokus is echt een bloem die de lente inluidt. Je ziet deze bloem bloeien vanaf februari en maart in de kleuren wit, geel, paars of gestreepte variaties ervan. Krokussen herken je aan hun smalle bladeren met een zilvergrijze streep en niet te vergeten: heldere kleuren. De krokus staat graag in de zon of eventueel halfschaduw in vochtige maar waterdoorlatende humusrijke grond. De bloemen trekken insecten. Als het licht wordt gaan de bloemen open, wordt het donker dan sluiten de bloemen zich. Wist je dat… 0,2 graden het temperatuurverschil kan zijn waar krokussen al op reageren? Dit lijkt een heel klein verschil, maar voor de gevoelige plant is het groot genoeg om zijn bloemen te sluiten of te openen.

Blauwe druifje

De bloempjes die uit de bloemenbollen met de blauwe druifjes komen, kondigen een periode aan vol nieuwe bloei en groei in je tuin. Zodra het lenteseizoen aanbreekt, is dit sterke kleintje een van de eerste voorjaarsbloeiers die dat mag aankondigen. Blauwe druifjes zijn bloemen die wij over het algemeen associëren met de lente, maar eigenlijk bloeien zij al in het vroege voorjaar. De bloemen staan dicht op elkaar, en zijn bijna bolvormig. De onderste bloemen zijn knikkend, en de bovenste licht opstaand. Ze komen voor in maar liefst 30 verschillende soorten. Het blauwe druifje komt voor in het blauw met een witte rand of helemaal in het wit. De bollen van blauwe druifjes zijn heel geschikt voor verwildering en komen ieder jaar zeer trouw terug. De prachtige subtiele bloemen met diepblauwe kleur zijn een lust voor het oog. Blauwe druifjes doen het overal goed. Slechte grond is geen enkel bezwaar. Blauwe druifjes lijkt juist van rotgrond te houden.