Amsterdam is een enorm drukke stad en kan soms best overweldigend zijn. Eens in de zoveel tijd hieraan ontsnappen en ontspannen is een must. Je denkt wellicht dat je voor een dagje natuur naar de andere kant van het land moet voor een natuurgebied of bos. Think again! Amsterdam biedt genoeg mooie parken en bossen om jezelf terug te trekken! Wij geven je een paar tips!

 

Het Vliegenbos

Een bos met een rijke geschiedenis dat al meer dan een eeuw bestaat. In het Vliegenbos kan je lekker hardlopen of gewoon een rustige wandeling maken. Zo loopt het Zuiderzeepad (lange afstandswandeling nummer 8) door het bos. Neem je hond (of die van je buren) mee, want in het grootste deel van het Vliegenbos mogen die loslopen. Het bos bevindt zich in Amsterdam Noord en is te bereiken via de pondjes vanaf Amsterdam Centraal en KNSM-eiland.

 

Amsterdamse Bos

Dit is overduidelijk het bekendste en grootste bos in Amsterdam op de grens van Amstelveen. Wist je dat dit bos drie keer groter is dan Central Park in New York en er jaarlijks meer dan 6 miljoen bezoekers ontspannen, sporten of een evenement bezoeken? Er zijn speciale hardloop routes van 5, 10 en 21 kilometer en er zijn 7 wandelroutes die je door de verschillende natuurgebieden leiden. Ook tof? In het bos theater vinden daarnaast openluchtconcerten plaats van veel bekende artiesten. Honden zijn ook hier welkom en mogen op veel plekken vrij loslopen. Al bij al zeker een bezoekje waard dus!

 

Het Twiske

Voor dit recreatiegebied moet je iets verder reizen, met de auto ben je er binnen een kwartiertje en met de fiets driekwartier. Het Twiske licht tussen de gemeenten Zaandam en Purmerend. Het gebied is 650 hectare groot en daarvan is een derde water. Je kan er dus ook lekker zwemmen, surfen en zeilen. Ben je niet zo van de waterpret, of is het te koud, dan zijn er ook hele mooie wandel- en fietsroutes te vinden. Als je met je gezin er op uit gaat dan zijn de zorgboerderij en de molen leuke uitstapjes, of ga opzoek naar de schotse hooglanders die in de buurt wonen. In het Twiske worden ook regelmatig cursussen, lezingen, wandelexcursies en rondleidingen gegeven en worden zelfs festivals georganiseerd. Kortom, genoeg te doen in dit gebied!

 

Het Groene Hart

Het Groene Hart is een prachtig Oer-Hollands natuurgebied wat licht tussen de steden Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Met streekproducten, molens en boerderijen klinkt het heel knus en nostalgisch, maar het kan ook anders. Er vinden veel activiteiten plaats zoals muziekvoorstellingen, culinaire rondvaarten en workshops. En ben je een vogelliefhebber? Neem dan vooral je verrekijker mee, want in ’t Hart kan je bedreigde soorten als de grutto, kievit en scholekster spotten!