Brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, groene omgevingen en diverse culturele bezienswaardigheden omschrijft het centrum van Amsterdam Oost in een notendop. Het is een feit dat deze wijk van Amsterdam veel te bieden heeft. Graag stellen wij je drie plekken aan je voor; Oostpoort, de Linnaeusstraat en het Oosterpark.

 

Oostpoort

Langs de grens van Oost en Watergraafsmeer bevindt zich de vrij nieuwe wijk Oostpoort. Tot december 2008 stond deze wijk bekend onder de naam Polderweggebied. Back in the days, was dit een gebied dat net buiten de stad viel, maar tegenwoordig is dat haast niet meer voor te stellen. De vroegere Oostergasfabriek, dat welgeteld negen hectare groot is, is een belangrijk onderdeel van deze wijk. Door de opkomst van elektriciteit, werd de gasproductie in 1923 afgebroken. Hiermee startte de transformatie van het gebied. Van fabriek tot woonplek, recreatie en diverse sociaal-culturele activiteiten zoals Q-Factory en Studio/K. Een tip voor in de agenda? De Dappermarkt op zondag. Dit is niet voor niets nummer 48 van de Canon van Amsterdam.

 

De Linnaeusstraat

Tussen de Mauritskade en de Ringdijk, ligt de Linnaeusstraat, vroeger ook wel bekend als de Oetewalerweg. De naam is te danken aan de beroemde plantkundige Carolus Linnaeus, die zijn gedachtegangen over planten – of formeel gezegd botanische nomenclatuur -, goed wist te verwoorden in het boek Species Plantarum. Diverse historische gebeurtenissen hebben plaats gevonden in deze straat zoals in 1651 de overstroming van de Oetewaal, de brand van de Muiderkerk in 1989 en de moord op Theo van Gogh in 2004. Dat de straat goed verbonden is met diverse andere wijken van Amsterdam is niets nieuws. In 1884 reed de paardentramlijn Dam – Plantage – Linnaeusstraat. In 1903 werd deze lijn vervangen door tramlijn 9, die ruim een eeuw door de straat heeft gereden. Tegenwoordig brengt tram 19 je graag verder naar het stadscentrum.

 

Het Oosterpark

Flora en fauna is natuurlijk ook terug te vinden in Amsterdam Oost, namelijk in het Oosterpark. Het zal je wellicht verbazen, maar het Oosterpark is het eerste grote park dat in Amsterdam is aangelegd. De landschapstijl is een Engels ontwerp van het landschapsarchitect Leonard Springer. Door de speelse vijver, inclusief het eilandje in het midden van de vijver dat een restant van een molenwetering is, biedt het park een levendig beeld. Diverse stadsbroedvogels, zoals de koolmees, roodborst en winterkoning, weten de weg te vinden naar het Oosterpark. Tijdens de wintermaanden overwinteren de boomkruiper en grote bonte specht graag in het park. Daarnaast zijn er ook een aantal monumenten ter nagedachtenis te vinden, zoals het Nationaal Monument slavernijverleden en De Schreeuw, gebaseerd op de moord van Theo van Gogh. Mocht je zin hebben in een dansje, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Met regelmaat wordt het Oosterpark omgetoverd tot een festival terrein of vinden er kunstmanifestaties plaats.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *