Als bierliefhebber hoef je je in Amsterdam niet te vervelen, het bruist er namelijk van de ambachtelijke brouwerijen. Er wordt erg veel speciaal bier gebrouwen en veel geëxperimenteerd met smaken, maar er zijn natuurlijk ook een aantal vertrouwde brouwerijen waar je gewoon terecht kan voor een ouderwets biertje. Of je nou van bock, stout, blond of IPA houdt: hier een lijstje met onze favoriete brouwerijen.

 

Oedipus Brewing

Deze brouwerij staat bekend om hun ‘craft beer’ in kleurrijke flesjes. De País Tropical, ThaiThai en Swingers zijn hun meest bekende biertjes en hebben alle drie (!) in de Dutch Beer Challenge van 2020 zilver gewonnen. In de Oepdipus Taproom in Amsterdam Noord kan je deze prijswinnaars en andere ambachtelijke biersoorten zoals Pale Ale, Saison, Tripel en IPA biertjes komen proeven tijdens een gezellige borrel, maar kun je ook terecht voor een zeer leerzame beer tasting. Zeker een bezoekje waard!

Oedipus Brewing | Gedempt Hamerkanaal 85

 

Brouwerij Troost

De eerste brouwerij van Troost ontstond in een voormalig klooster in de Pijp. Al snel werd het een populaire hotspot en openden de deuren van twee nieuwe locaties, in Oost en West. Waar elke locatie een eigen brewpup en borrelkaart heeft, gaat de locatie in Oost nog een stapje verder. Daar vind je ook nog eens een eigen distilleerderij waar troostbieren worden omgezet in jenevers, gin en bourbons. En laat deze extra speciale brouwerij nou net degene zijn die op .. minuten fietsen ligt.  Op zoek naar een stukje educatie? Ga dan langs bij Troost Westergas voor een rondleiding.

Troost De Pijp | Cornelis Troostplein 21

Troost Oost | Land van Cocagneplein 1A

Troost Westergas | Pazzanistraat 25-27

 

Two Chefs Brewing

Van het brouwen in eigen keuken naar de grootste microbrouwerij van Amsterdam. Dit is het verhaal van twee voormalige chef-koks die in plaats van de populaire industriële lagers, frisse en smaakvolle pils met alledaagse ingrediënten uit de keuken brouwen. Onze favorieten? De Funky Falcon (een Pale Ale met citroengras) of de White Mamba (witbier met limoenblad, kardemom en korianderzaad). Neem ook is een kijkje op de website waar je alles kunt lezen over de biersoorten.

Two Chefs Brewing | Moezelhavenweg 6

 

Brouwerij de Prael

In twee prachtige proeflokalen, waarvan eentje in de Houthavens en de ander in het Centrum, trakteer je je smaakpupillen met heerlijke Prael biertjes. Van een IPA tot een Scotch Ale, ze hebben hier voor iedereen wat wils. Het ambachtelijke bier is vrij van geur- en smaakstoffen en wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo drinkt je biertje extra lekker weg. Tevens kan je een rondleiding krijgen door de brouwerij, meedoen met leuke events zoals maandelijkse bingoavonden en een lekker hapje eten.

De Prael Centrum | Oudezijds Armsteeg 26

De Prael Houthavens | Nieuwe Hemweg 2

 

Brouwerij ‘t IJ

Het prachtige proeflokaal van deze brouwerij bevind zich in een voormalig badhuis in Oost. Je zult de plek herkennen, want waar anders staat een ouderwetse molen in Amsterdam? Vrijdag tot en met zondag kun je hier rondleidingen krijgen waarin je alles ontdekt over mout, hop en gist. Op het zonnige terras kun je dagelijks terecht voor een fris glas IJ-bier, waarbij je in het proeflokaal kan schuilen voor de regen terwijl je lekker een biertje achterover tikt. Zit je op een boot en heb je geen bier meer? Dan kan je hier rustig aanmeren en bijvullen!

‘t IJ Oost | Funenkade 7

’t IJ Oud-Zuid | Vondelpark 5